Biografie

Jonach en Youssri

Twee vrienden die samen een lange, maar onvergetelijke weg hebben afgelegd. We leerden elkaar kennen op het Koninklijk Instituut Woluwe, een school voor jongeren met een zintuiglijke beperking en met authismespectrumstoornissen.
We zijn allebei blind, maar wat muziek betreft, voelen we elkaar goed aan. We ontdekten dat we een passie voor muziek deelden. Deze passie kreeg ons in het muzieklokaal, toen we helemaal onder de indruk geraakten na een concert van Clouseau. Vol bewondering en met veel enthousiasme leerden we al hun hits uit het hoofd. Al snel kwam er door ons samenspel een band die ons zowel op muzikaal, als op vriendschappelijk vlak dichter bij elkaar bracht. De melodietjes van Clouseau spraken ons enorm aan, en we gaven er ons eigen tintje aan. Onze leraar muziek verwoorde het ooit als volgt: Jongens, het is hier door jullie net een “clouseaurovisiesongfestival”.
Veel mensen denken dat we altijd met ons tweetjes zijn geweest, maar ook dit is niet helemaal waar. Toen we lang geleden begonnen, was er toch nog iemand anders bij, een drummer. Zijn naam was Daniel Weynants, een goede vriend die echt professioneel kon drummen. Na twee jaar verliet hij echter onze school en moesten we het redden zonder drummer, wat vaak improviseren was. Maar uiteindelijk is onze muzikale verbintenis uitgegroeid tot de groep Koda.

Waarom Koda?

We hebben er lang over na gedacht, en eigenlijk bestaat de naam Koda nog niet zo lang. Hij heeft voor ons verschillende betekenissen.
“Koda” is de naam van het beertje uit de Disney-film Brother Bear. Het beertje heeft een speciaal karakter en een heel eigen persoonlijkheid maar is toch een opvallend wezentje. Wij proberen ook in alles wat we brengen onze eigen ‘touch’ te steken.
We zijn een klein groepje, maar vallen desondanks met onze twee verschillende karakters op omdat we elkaar op een zeer bijzondere manier aanvullen.
Maar, ‘koda’ wordt in muziektermen ook gebruikt als einde van een song. In dit einde bouwt zich meestal een muzikale spanning op, en geeft men meestal het beste van zichzelf om mooi af te sluiten. Dat is ook het doel van onze groep. Het einde (de koda) van een optreden is voor ons ook een aanleiding om te leren uit onze ervaring, om er de volgende keer nog een beter resultaat van te maken. We doopten Koda op een zomerse dag na een fijn optreden, op de terugweg naar huis.

Belgium’s Got Talent 2012.

Eind 2012 waren we te zien in het immens populaire televisieprogramma Belgium’s Got Talent. We haalden er de 3e plaats in de grote finale. Daar hebben we heel wat aan te danken en we vonden het een ongelofelijke ervaring! Nogmaals dank aan iedereen daar van de productie zowel voor als achter de schermen en ne super dikke merci voor iedereen die toen voor ons stemde!

En nu?

‘Koda gaat stunten! …’ Dat kondigden we een tijdje geleden aan op onze Facebook-pagina. Er staat veel te gebeuren, dus blijf ons volgen via deze website, Facebook en kom zeker eens langs op een van de optredens ;)